Pentru tine, gospodina desavarsita, bucataria reprezinta locul sacru al locuintei, unde desfasori toata magia legata de pregatirea meselor pentru familie si cei dragi. Cand vine vorba de gatit, unul dintre aliatii tai de nadejde este, bineinteles, cuptorul, care te ajuta sa transformi cele mai simple alimente in adevarate festinuri.

Acum iti vine in minte o intrebare importanta: Care cuptor este mai bun, cel electric sau cel pe gaz? Le-am pus la intrecere pe cele doua, pentru ca tu sa il poti alege pe cel mai potrivit.

Cuptorul pe gaz

Cunoscut drept un pionier in ceea ce priveste gatitul, acest tip de aparat electrocasnic este unul dintre cele mai achizitionate produse din gama. L-ai vazut in casa bunicilor, a parintilor, iar acum a venit si randul tau. De ce sa alegi un astfel de cuptor?

Aspectul care atrage in primul rand este reprezentat de pretul de achizitie bun. Comparativ cu cel electric, cuptorul pe gaz este mai ieftin, la fel si consumul, gazul metan fiind un combustibil cu pret relativ mic.  

Incalzirea rapida face ca acest cuptor sa urce in topul preferintelor. Latenta termica a gazului metan este foarte mica, astfel ca un cuptor de acest tip se va incalzi extrem de repede. Totodata, un alt avantaj este reprezentat de posibilitatea de ajustare a flacarii, pentru a putea rumeni preparatele dupa bunul plac.

Cand vorbim despre nivelul de umiditate, cuptorul pe gaz intrece cuptorul electric. Consumul de oxigen din cuptorul pe gaz mentine un nivel de umiditate optim pentru ca mancarea sa nu devina uscata. Pentru a evita acest aspect la cuptoarele electrice, este nevoie de plasarea unui vas cu apa in interior, la aproape fiecare utilizare.

In ceea ce priveste distribuirea caldurii, acesta reprezinta un minus al cuptorului pe gaz. Deoarece flacara poate fi neuniforma, procesul de gatire are de suferit, preparatul fiind mai bine gatit pe alocuri.

 

Cuptorul electric

Cuptorul electric este vizibil mai elegant decat cel pe gaz, fiind cel mai adesea ales de persoane care decid sa isi modernizeze bucataria.

Desi pretul este ceva mai ridicat decat al concurentei, cuptorul electric poate reprezenta intr-un final o achizitie mai putin costisitoare, daca e sa luam in calcul si costurile necesare pentru montarea instalatiei de gaze. Daca nu gatesti foarte mult, consumul de electricitate nu va fi unul ridicat, astfel ca nu va trebui sa platesti o avere pe facturi. Daca ai nevoie si de plita, va trebui sa o achizitionezi separat, deoarece aceasta nu este incorporata ca in celalat caz.

Un mare inconvenient al cuptorului electric este acela ca functioneaza cu…ei bine, electricitate, acesta neputand fi utilizat in cazul unei pene de curent. Daca te confrunti cu probleme de electricitate, vei dori sa iei in calcul acest aspect atunci cand te hotarasti ce sa cumperi.

Timpul de incalzire mai mare ii poate deranja pe cei mai putin rabdatori. Daca un cuptor pe gaz se incalzeste in cateva momente, un cuptor electric necesita circa 5-10 minute pentru ca temperatura sa devina optima.

Procesul de montare ii poate bucura pe multi dintre noi. Deoarece nu trebuie sa fie conectat la o retea, cuptorul electric poate fi montat aproape oriunde, aspect care ii poate influenta pe cei care nu doresc sa ruineze aspectul estetic al bucatariei cu instalarea tevilor de gaz.

Curatarea cuptorului reprezinta o corvoada pentru cei mai multi dintre noi. Te vei bucura sa auzi ca un cuptor electric poate prezenta o functie de curatare automata, pirolitica sau catalitica. Unele cuptoare transforma resturile alimentare in cenusa, prin incalzirea la o temperatura foarte ridicata, astfel ca nivelul de dificultate al procesului de curatare va fi unul scazut.

 

Buget, functii, dimensiune, toate aceste caracteristici pot deveni decisive atunci cand ai de ales intre un cuptor electric si unul pe gaz. Indiferent de decizia ta, noi iti stam la dispozitie cu o serie de produse care pot satisface orice gospodina.

Articol scris de DigitalPoint

Citeste si:

Diferenta dintre produse resigilate si produse second hand